Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι και οι ημερομηνίες «κλειδιά»

 

Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να γνωρί...

 

Οδηγίες για να αποφευχθούν λάθη

 

 

 

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2023, που θα αφορά τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει οι φορολογούμενοι εντός του 2022.

 

Η όλη διαδικασία δεν κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις και για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στο Μάρτιο. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι έως τις 30 Ιουνίου, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου.

 

 Ο φόρος που θα προκύψει θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη να πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί έως και την 31η Ιουλίου, λαμβάνουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

 

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει οδηγία προς τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους φορείς του δημοσίου ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2022.

 

Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.

 

Ταυτόχρονα «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση «φορολογικού διαζυγίου» για τα ζευγάρια εκείνα που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Να σημειωθεί ότι ακόμη και εκείνοι που υπέβαλαν το 2022 χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλώσουν και εφέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση. Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα έως το τέλος Φεβρουαρίου τότε θα πρέπει να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.

 

   Οδηγίες για να αποφευχθούν λάθη

 

Προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που θα βάλουν σε ταλαιπωρία τους φορολογούμενους ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής με απόφασή του, δίνει αναλυτικές οδηγίες στους εργοδότες προκειμένου να καταχωρήσουν σωστά τα ποσά αποδοχών και φόρων που έχουν παρακρατηθεί ξεκαθαρίζοντας ποια ποσά είναι αφορολόγητα.

 

Ψητά τσιπς κολοκύθας

 

ΦΩΤΟ - giorgostsoulis.com

 

Εύκολη και γρήγορη συνταγή για να τα απολαύσουμε χωρίς ενοχές

 

 

 

Αν και η κολοκύθα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα, είναι ένα γευστικό και θρεπτικό λαχανικό που αξίζει μια θέση στη διατροφή σας.

 

Για το έντονο χρώμα της ευθύνεται η υψηλή της περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο στον οργανισμό σας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και σας προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία.

 


Παράλληλα, η κολοκύθα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγνησίου, καλίου, χαλκού και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μάλιστα, είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες, επομένως σας κρατάει χορτάτους για αρκετή ώρα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσουμε την κολοκύθα (π.χ. κολοκυθόσουπα βελουτέ, ψητή με βαλσάμικο, κολοκυθόπιτα, σε smoothie), ωστόσο η συνταγή που θα δείτε παρακάτω είναι πραγματικά πρωτότυπη και εύκολη.

Πώς θα φτιάξετε ψητά τσιπς κολοκύθας

Υλικά για 4 μερίδες

1 κολοκύθα γλυκιά
ελαιόλαδο
κανέλα σε σκόνη
αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C. Ξεφλουδίζετε την κολοκύθα και την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Με τη λεπτότερη ρύθμιση ενός κόφτη, κόβετε λεπτές φέτες κολοκύθας.

Έχετε κατά νου ότι η κολοκύθα συρρικνώνεται στο ψήσιμο, επομένως τα τσιπς σας πρέπει να έχουν δύο φορές μεγαλύτερο σχήμα από αυτό που θέλετε. Τοποθετήστε τα τσιπς κολοκύθας σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε στον προθερμασμένο για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

ΠΗΓΗ

Επίσης 

Σαλάτα Coleslaw µε ντρέσινγκ καρύδα, ένα ελαφρύ γεύμα

Mια σαλάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που προέρχονται από τα λαχανικά της, αλλά και από το σουσάμι. Γευστική και ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα που μπορείτε να καταναλώσετε στο σπίτι, ή να πάρετε μαζί σας στη δουλειά.

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄

Θρεπτικά στοιχεία ανά μερίδα:
176 θερμίδες,
14,4 γρ. λιπαρά,
3 γρ. φυτικές ίνες
Υλικά για 4 μερίδες
200 γρ. κόκκινο λάχανο (λεπτοκομμένο)
2 καρότα (τριμμένα)
1 μικρή χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού (ψιλοκομμένα)
50 γρ. φύτρα φασολιών
2 κουταλιές σουσάμι
200 ml γάλα καρύδας light (καλά χτυπημένο)
2 κουταλιές χυμό λάιμ
2 κουταλιές light σος σόγιας

 
Εκτέλεση
Αναμείξτε το λάχανο, τα καρότα, το βασιλικό και τα φύτρα φασολιών σε μια σαλατιέρα.
Βάλτε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι και καβουρντίστε το μέχρι να χρυσίσει. Στη συνέχεια, αναμείξτε το γάλα καρύδας με το χυμό λάιμ και τη σος σόγιας και περιχύστε τη σαλάτα.
Πασπαλίστε με σουσάμι και σερβίρετε.

 

 

 

Πάτρα: Σύσκεψη για το μέλλον του «409» την Πέμπτη στο Δημαρχείο

Οπως έχει γράψει πρώτη η εφημερίδα «Πελοπόννησος», το πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο που ανήκει στο Ταμείο Ενόπλων Δυνάμεων, βγαίνει στις 22 Φεβρουαρίου σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για μακροχρόνια μίσθωση μέχρι 70 χρόνια, για εμπορικές ή επαγγελματικές χρήσεις.

25 Ιαν. 2023 8:09

 

Πελοπόννησος Newsroom

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, καλεί φορείς και σωματεία σε σύσκεψη, την Πέμπτη στις 13:45 στο Δημαρχείο, για το 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Στην σχετική επιστολή του, προς το Σωματείο υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΚΕΤΧ, την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέα και το Σωματείο Εργαζομένων Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, ο δήμαρχος θέτει το ζήτημα της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για να αποτραπεί η μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου σε ιδιώτες επενδυτές και να μην χαθεί καταρχάς, ο υγειονομικός χαρακτήρας του χώρου.

 

Οπως έχει γράψει πρώτη η εφημερίδα «Πελοπόννησος», το πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο που ανήκει στο Ταμείο Ενόπλων Δυνάμεων, βγαίνει στις 22 Φεβρουαρίου σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για μακροχρόνια μίσθωση μέχρι 70 χρόνια, για εμπορικές ή επαγγελματικές χρήσεις.

 

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Κώστα Πετρόπουλου, επικεφαλής της Συνδικαλιστικής Αλλαγής, ο οποίος κάνει αναφορά στη «βεβιασμένη απόφαση» της τότε διοίκησης του νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας, να μετακομίσει το 2017 στο ανακαινισμένο κεντρικό κτίριο, όλες τις υπηρεσίες του 409.

 

«Δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας, εν αντιθέσει με το σήμερα, όπου ξεσηκώθηκαν όλοι. Δεν ξέρουμε αν οι διαμαρτυρίες όλων των φορέων σήμερα για το 409 είναι φωνές πραγματικής αγωνίας, κροκοδείλια δάκρυα για το θεαθήναι ενόψει των πολλών επερχόμενων εκλογών ή φωνές εκ του ασφαλούς λόγω της δεδομένης και προσδιορισμένης πλέον δημοπράτησης του εν λόγω κτιρίου», ωστόσο καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τον διαγωνισμό και να αναπτύξει σ’ αυτό το κτίριο δομές υγείας που λείπουν από την περιοχή.

 

 

Μια τις πιο επικίνδυνες διαδρομές της Ελλάδας αλλά και τις ομορφότερες

 

Μια τις πιο επικίνδυνες διαδρομές της Ελ...

Στα βουνά των Αγράφων

Μια από τις πιο επικίνδυνες μα συνάμα και ομορφότερες χωμάτινες διαδρομές της χώρας μας είναι αυτή στα βουνά των Αγράφων.

  Αφετηρία είναι η τετραπλή διασταύρωση χωματόδρομων, πάνω από τον οικισμό Καμάρια των Αγράφων και προορισμός μας το ίδιο το χωριό των Αγράφων, καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά διπλάσια του υψομέτρου του χωριού (850 μέτρα), συνολικής διαδρομής περίπου 11 χιλιομέτρων.

 Ο χωματόδρομος αν και βατός, δεν παύει να είναι υπερβολικά στενός και επικίνδυνος σε ορισμένα σημεία, ενώ κατά τη χειμερινή περίοδο καθίσταται άκρως απαγορευτικός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δρόμος αποτελεί την πιο σύντομη διαδρομή από τα Άγραφα προς την Καρδίτσα, γλυτώνοντας κανείς περίπου 25 χιλιόμετρα σε σχέση με την πιο βατή μεταξύ τους σύνδεση.

 Μα σαν αναλογιστεί κανείς πως για να φτάσει κάποιος στα Άγραφα μέχρι πρότινος από το Καρπενήσι, έπρεπε να καλύψει μια τεράστια χωμάτινη διαδρομή, τότε μπορεί κάλλιστα να κατανοήσει τη συνέχεια της διαδρομής προς τα Καμάρια.

 Όμως αυτό που κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει είναι η απαράμιλλη ομορφιά των βουνοκορφών από ένα τόσο μεγάλο υψομετρικά σημείο, καθώς και η αίσθηση της ελευθερίας που αισθάνεται κανείς με την "κατάκτησή" τους, γράφει το Travel Inspiration.

 Οι κορυφές μοιάζουν να αγγίζουν το ουράνιο στερέωμα στην προσπάθειά τους να χαράξουν πάνω του το δικό τους το σημάδι, ενώ το σίγουρο είναι πως με την εικόνα που παρουσιάζουν, θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά και στο μυαλό των ίδιων των ανθρώπων που τα κοιτούν.

 Και σαν το βλέμμα πέσει χαμηλότερα, τα Άγραφα και το υπέροχο φαράγγι τους θα αποτελέσουν τη δεύτερη ομορφότερη εικόνα της διαδρομής με την επιβλητικότητα και τη σταθερή αξία τους στην καρδιά της Δυτικής Ευρυτανίας.